SSD – диск

В днешно време количеството от електронна информация, с която работим ежедневно и от която имаме нужда, е огромно. Имаме милиони снимки и видеа от празници, екскурзии и скъпи за нас събития, както и редица важни документи или дори електронни книги. Всичко това изисква от нас доста голямо място за съхранение.

Стандартните HDD (Hard Disk Drivers) вършат добра работа, но са големи, шумни и бавни. В днешно време живота е доста по-динамичен – хората пътуват много повече или работят извън офиса и поради това възниква необходимостта от по-практични и компактни начини за съхранение на информацията. Тук идват SSD – устройствата или Solid State Drives, които изпълняват същата функция като HDD, но имат повече предимства.

Ето няколко причини, поради които SSD  са следващата стъпка в еволицията на компютърните технологии. За разлика от HDD, при SSD липсват страндартните за HDD движещи се компоненти и фрагментацията. Това ги прави много по-бързи и информацията в тях много по-достъпна.

Друго предимство е фактът че SSD данните се съхраняват в чипове и няма въртяща се четяща глава, както при HDD. Това означава, че няма опасност от разместване, което ги прави много по-издръжливи. Именно затова те са изключително удобни за онези от Вас, които често пътуват и са в движение. Още един плюс е, че работят доста по-тихо. Не на последно място, колкото и спорове да има по въпроса, размерът има значение. SSD са доста по-малки от HDD, което също ги прави и по-практични.

За да бъдем честни, при тях все още липсва разнообразието от модели характерно за HDD. Това обаче не бива да Ви притеснява, тъй като практиката показва, че еволюцията в компютърните технолигии е баснословно бърза.

Най-накрая идва ред и на може би един от по-важните компоненти на избора Ви, а именно – цената. Трябва да признаем, че SSD са по-скъпи от HDD, но имайки предвид всички предимства, които изброихме, това е напълно разбираемо.

 

Вашият коментар