Google Plus се сбогува с потребителите си

Помните ли социалната мрежа Google Plus? А знаете ли, защо тя спира своята работа? На тези въпроси ще се опитаме да отговорим в следващите редове на тази статия. В последната ще разгледаме какво представляваше Google+ за физическите и юридическите лица, както и ще обърнем внимание на причините, които доведоха до срива на тази онлайн платформа.

Закриване на Google Plus – причини

В края на 2018 година се появи информация, че социалната мрежа Google+ е позволила достъп до личните данни на десетки, та даже стотици хиляди потребители в световен мащаб. Ръководството на Google разбира за наличието на проблема, но се опитва да го скрие, за да не се получи скандал с голям обществен отзвук. За съжаление на компанията, всички кусури се появиха на бял свят.

Казусът се касае до бъг в системата на социалната мрежа. Тази грешка обаче е позволила на външни лица да се снабдят с лични данни на потребители, което се смята за грубо нарушение. В този ред на мисли, собственикът на най-популярната търсачка реши да закрие Гугъл+ и по-скоро версията за обикновени потребители. Най-вероятно бизнес акаунтите ще останат отворени.

Немалко хора смятат, че една от причините за закриването на Google+ е, че социалната медия, не успя да се пребори с конкуренцията на Facebook и Twitter. Вярно ли е това, все още не се знае, но пък ако тръгнем по пътя на логиката, можем да го включим в графата възможности и реалности.

Как помагаше Google+ на уебмастърите?

Социалните сигнали в Google+ бяха силно оръжие за уебмастърите. Техните сайтове и статии се индексираха бързо, след като бъдат пуснати в едноименната мрежа. Редом с това, фирмените контакти и комуникацията между юридическите лица се извършваше на високо равнище. Все още обаче остава надеждата, че социалната мрежа ще бъде на разположения за корпоративни цели.

Източник на трафик, завързване на социални контакти, представителна информация и още куп неща бяха в основата на Google+ и това не може да се отрече. Медията вече няма да съществува и голям брой хора ще тръгнат да използват останалите варианти и конкурентни сайтове в интернет.

Кога е окончателното спиране на Google Plus?

Към днешна дата имаме информация, че окончателното спиране на Google+ е насочено за 02.04.2019 година. От тази дата, че и преди нея, потребителите няма да могат да създават нови акаунти, а старите ще бъдат премахнати безвъзвратно. Компанията не споделя какво ще се случи с бизнес акаунтите, и дали те ще продължат да живеят. По-важното в случая е, че Гугъл Плюс вече няма да съществува, а това само по себе си е огромен проблем за голямата маса фенове на соц. мрежата.

Няколко думи в обобщение

Каквото и да си говорим за Googe+, ще трябва да признаем, че това беше една от най-добрите социални мрежи в интернет пространството. Да, наистина тя не може да се конкурира с Facebook или Twitter, които имат милиони последователи в световен мащаб, но пък със сигурност е допринесла за успехите на безброй уебмастъри, фирми, физически лица, и дори хора, които не са използвали платформата за професионалните си цели.

 

Вашият коментар