Струва ли си да се купува евтин телефон

На прага на 2017 година мобилните телефони са неизменна част от ежедневието ни. Вече и децата в детската градина ползват GSM-и, а за много хора смартфоните са незаменима част от „офис оборудването“.

На фона на тези факти и постоянно растящите цени на новите модели телефони, логично е да се запитаме „Струва ли си да се купува евтин телефон?“ и „Можем ли да се доверим на качеството на т.нар. „евтини телефони“.

Ниската цена обикновено се свързва с ниско качество на артикула, ето защо много хора са предубедени, когато става въпрос за покупка на стока с „занижена“ цена. Когато говорим за телефони, трябва да имаме предвид, че технологиите се развиват изключително бързо, и много често по-ниската цена всъщност означава, че в себестойността на този конкретен артикул просто частта, която плащаме за „бранд“ е по-малка.

Това всъщност важи и за много голяма част от техниката на пазара – телевизори, компютри, перални машини и т.н. Ако се вгледаме в характеристиките от производителя, ще видим, че разликите в спецификациите между скъп модел на известен бранд и по-евтин модел на не толкова позната марка са нищожни, или дори са в полза на немарковата стока. Тоест често наистина си струва да дадем по-малко пари, за да получим същото, а защо не и по-високо качество.

Естествено и тук има уловки. Когато сме ограничени от бюджета, но все пак искаме да изберем нещо качествено, нещо което наистина си струва парите, просто трябва да направим по-обстойно проучване на пазара. За щастие в ерата на мобилния интернет и Google това никак не е трудно.

На първо място селектираме няколко конкретни модела евтини телефони, които се вместват в определените ценови рамки. После в търсачката намираме мнения на реални потребители, и според отзивите правим своя избор. Основен момент при търсенето на отзиви на потребители е да намерим колкото се може повече такива, от възможно най-много различни източници. Ако попадаме само на положителни мнения, това също може да бъде сигнал, че нещо не е наред. По принцип от всяка стока има недоволни клиенти – важното е положителните мнения да са повече от отрицателните, както и да се запознаем с причините за негативните отзиви и да решим дали можем да направим съответния компромис с качеството.

Ако следваме тази логика на избор на евтин телефон, със сигурност ще бъдем доволни от резултата, и в този смисъл такава покупка определено си струва.

Вашият коментар