Регистрация на фирма – ООД или ЕТ да изберем и защо?

Регистрация на фирма задължително предшества започването на един успешен бизнес, който може да се развива и разраства в бъдещето. Много желаещи да регистрират фирмата си, са изправени пред избора – каква форма да избера и какво ще е по-добро за печалбата ми и успеха на бизнеса? В този материал ще сравним две от най-популярните за регистрация форми на фирма у нас – а именно ЕТ и ООД. Каки са разликите, ползите, лошите страни, ако можем така да ги наречем? Четете…

Регистрация на фирма – какво да изберем Еднолична фирма или Дружество с ограничена отговорност и защо?

За да установите дали формата на търговска регистрация за ЕТ или ООД (ЕООД) е подходяща за вас, трябва да претеглите плюсовете и минусите на тези регистрации и това, какви точно ползи ви носят? Да започнем от предимствата на ЕТ. За него не ви е нужна регистрация на начален капитал, съответно няма и да е нужно да ходите до банката и да си вадите сметка и удостоверение. На второ място, ако нямате големи финансови възможности в началото, то регистрацията на едно ЕТ варира в рамките на до 40 лева такси и оформяне на документи. Счетоводната отчетност на Едноличната фирма е по-опростена и съответно отново заплащате по-малко за услугата. Сега на въпроса по анулирането на фирма, нищо че още сме на фаза откриване. Ако в един момент решите, че фирма не ви трябва, анулирането на ЕТ е много по-просто!

До тук с ползите. За ЕТ и собственика му е много неприятен момент всяка година довнасянето и израняването на платени осигуровки. Освен това, ако фирмата ви случайно задлъжнее, вие като собственик отговаряте за дълга и със собственото си имущество!!! Като цяло живота на едно ЕТ е кратък, понеже услугите които масово са под тази форма плащат не малък патентен данък и понякога той е повече от плоския данък облаган за ООД. Ако говорим за предимства на ООД, то те се регистрират с минимален капитал(2лв.) и могат да участват в оформянето му членове на семейството ви например. Тук отговорността за дълг е до размера на капитала, така че собственото ви имущество е запазено! В едно ООД правата са доста широки, а и не плащате патентен данък, дори и дейността ви да е такава. Довнасяне на осигуровки за тази форма няма!

Все пак недостатъците на ООД са два главно. Ако искате да ги анулирате, то е нужно да задвижите процес по ликвидация на дружеството и таксите за регистриране на фирма от този тип са в пъти по високи от тези за ЕТ. Потърсете сайта smallbusiness.bg и се възползвайте от професионалните услуги на Голдън Вижън още днес! Така ще стартирате правилно бизнеса си и няма да съжалявате в последствие.

Вашият коментар