Как да се предпазим от негативно SEO?

На всички е ясно, че SEO практиките се променят ежеседмично, ежемесечно и ежегодно. В миналото беше достатъчно да натрупаме стотина линка към сайта ни, за да се класираме добре в SERP (Search Engine Result Page) на Google. Днес нещата обаче не стоят по същия начин и ще трябва да се помъчите доста, докато изкарате уебсайта си на първа страница в класирането.

Интересно е, че линковете в наши дни, не са онзи фактор, който помним от миналото. Връзките сочещи към вашия проект могат да му навредят и да спомогнат за наказани на сайта ви от търсещите машини. Разбира се, това ще се случи, ако не внимавате какви линкове получавате.

По-любопитно е, че съществуват “доброжелатели“ най-често от конкуренцията, които използват линкове като оръжие срещу вашия уебсайт и присъствието му в интернет. Тази тенденция се нарича негативно SEO, за което ще пишем малко по-подробно в тази статия.

В какво се състои негативното SEO?

За да ви “бутна от трона“ в Google, вашите конкуренти си служат с най-различни подмолни техники. Една от тях е именно негативно SEO, което се изразява в изграждане на т.нар. лоши линкове към главния домейн на сайта и вътрешните му страници. Лошите връзки може да идват от блогове или сайтове с порнографско съдържание, страници с насилие, жълти страници и други некачествени източници. В този случай вашият проект може да бъде наказан.

Ако получавате линкове от авторитетни сайтове, които са релевантни на вашата тематика, то това е добре за класирането ви в Google и другите търсачки. Ако обаче получите линк от съмнителен източник, който не отговаря на съдържанието на уебсайта ви, то тогава можете да попаднете под ударите на наказателни филтри на търсещите машини.

Как да се справим с лошите линкове?

На първо време, трябва да знаете, какви линкове сочат към вашия сайт. Това може да стане, като използвате специален софтуер, от сорта на Majestic SEO, който ще ви покаже изградените връзки към сайта. След като сте открили лошите линкове, е време да се захванете за работа.

Премахването на негативните връзки се извършва с инструмента Google Disavow Links. Той ви позволява да изпратите на Google адресите на лошите връзки към сайта ви, за да не се вземат под внимание, когато се изчислява позиционирането на сайта ви в общото класиране.

Не забравяйте да анализирате всяка нова връзка водеща към сайта ви. В същото време е добре да наблюдавате откъде идва трафика към вас. При положение, че посетителите идват от сайтове за хазарт, порнография или друга подривна дейност, използвайте Disavow Links.

И, понеже знаем, че не всеки разполага със свободно време да следи за наличието на негативно SEO, е добре да дадете тази работа на специалистите, които ще се погрижат.

Няколко думи в обобщение

Негативно SEO е по-характерно за големите държави на Запад. Въпреки всичко не е невъзможно да станете жертва на такъв тип атаки и в България, така че бъдете внимателни. Ако спазите съветите ни, ще се предпазите от това неприятно явление, и ще имате много по-голям успех с класирането в Google и останалите търсачки в глобалната мрежа.

 

Вашият коментар