оптимизация

Какво трябва да знаем за оптимизацията на сайтове

Вероятно всеки собственик на уебсайт, иска той да бъда посещаван от възможно най-много хора, които да оценят труда му. Разбира се, съществуват бизнес сайтове, чийто посещения се превръщат в реални пари чрез привличане на клиенти за дадени продукти и услуги. Един от най-добрите начини да получите трафик към сайта си, е да го оптимизирате за търсачките.

 

Процесът по оптимизация на сайт се нарича SEO – Search Engine Optimisation. Той изисква от вас да изградите добро съдържание, което да стигне да потребителите и те да го оценят по достойнство, като го споделят чрез линк (препратка) във форуми, собствени блогове или сайтове. Така страниците ви трупат авторитет и се забелязват от голямо количество потребители на глобалната мрежа.

Разбира се, съществуват и други начини да оптимизирате даден сайт. Те включват редица от действия, сред които On page SEO (вътрешна оптимизация) и Off Page SEO (външна оптимизация). Вътрешната се гради върху правилно форматираното съдържание, с прибавяне на заглавия, описания, параграфи, етикети и други. Също така, се използват и вътрешни линкове в сайтовете ви сочещи към важната информация в различните страници.

 

Външната оптимизация е позната още като линк билдинг (строеж на препратки), който изисква да споделяте вашия уебсайт във външни източници. Последните могат да бъдат директории за статии, форуми, блогове, bookmark сайтове, класации, приложения и прочие. Линковете трябва да бъдат Do follow, за да се следват от търсещите машини. В случай, че не желаете дадена препратка да бъде забелязана от Google или друга търсачка, то в употреба влиза атрибута No follow забраняващ отчитането на линка.

 

При положение, че правите външна оптимизация на уебсайт (Off page SEO) е нужно да проявите тактичност и търпение. Черните практики известни като Black HAT SEO не са препоръчителни, тъй като могат да донесат наказание за сайтовете ви или просто да не дадат никакъв ефект. Не си мислете, че безразборното създаване на линкове ще ви помогне да се класирате по-добре в търсещите машини.

 

Напоследък от Google най-голямата търсачка в света създадоха специални филтри за неестествени линкове. Ако например имате 100 или 200 линка с една и съща ключова дума, която е релевантна на вашето съдържание, то вие ще бъдете наказани. Ъпдейтите на топ търсачката носят имената: Panda, Penguin, humming bird, а в скоро време се появиха и още.

 

Оптимизацията на сайтове се прави с повишено внимание. Концентрирайте се не само във вътрешната и външната част на проекта ви, а вижте и неговите отделни характеристики, като скорост, функционалност, полезно действие и придобиване на аудитория. Последните параметри може да следите чрез различни инструменти от сорта на Google Webmaster Tools, Google Analytics, Majestic SEO, Open Site Explorer и така нататък.

 

За добрата SEO оптимизация е нужен авторитетен домейн, който да бъде свързан със съдържанието, което предлагате на посетителите. Друг вариант е да заложите на бранд (марка), който ще наложите с времето. Всичко това обаче ще ви струва много усилия, особено ако нямате необходимата подготовка. Естествено, не се демотивирайте, понеже в наши дни съществуват специализирани фирми за оптимизация на сайтове, които ще ви помогнат да ударите челните позиции в класирането по различни ключови фрази.