адаптивен уеб дизайн

Какво представлява адаптивният уеб дизайн?

С напредъка на годините тенденциите в уеб дизайна се менят. Само преди няколко години на мода бяха FLASH сайтовете и тежките графични страници. Измести ги WEB 2.0 като наложи някои по-специфични правила, чрез които сайтовете и блоговете да придобият естетическа визия. Напоследък обаче модата се диктува от така наречения адаптивен уеб дизайн, който се свързва с употребата на таблети, смартфони и прочие мобилни устройства.

Едно е сигурно и то е, че интернет стана мобилен. Собствениците на сайтове не могат да бъдат сигурни, с какво устройство влиза потребителят и поради тази причина са длъжни да се съобразят с адаптивния уеб дизайн. Съвременните браузъри позволяват на обществото да сърфира в интернет през телефона си, лаптопа и таблета, без да има никакви проблеми.

За да се изгради адаптивен лейаут е необходимо външния вид на сайта да се вмести в дисплея на посетителите. Това невинаги е лесна задача и се извършва от професионални уеб дизайнери, които знаят как да разположат правилните кодове. Адаптивността ще бъде постигната посредством употребата на CSS3, който прави революция в тази сфера.

Технологиите се използват, когато резолюцията е по-малка или по-голяма от определен брой пиксели. Още преди 4 – 5 години фирмите предлагащи уеб дизайн, започнаха да правят адаптивни сайтове, с които помагат на фирмите да стигнат до голям брой хора. Трафикът, който идва от мобилните технологии не е за подценяване, тъй като днес почти всеки втори човек притежава смартфон или таблет.

Адаптивен лейаут се прави трудно, но крайния резултат е повече от добър. С негова помощ ще получите максимален брой посетители влизащи в интернет чрез мобилните си телефони и устройства. Сбитата визия и лесното управление на интернет страниците е в основата на успеха, което идва да рече, че всички фирми са длъжни да приемат този подход.

В обобщение ще кажем, че адаптивният уеб дизайн скоро ще се превърне в даденост и нещо обикновено. Десктоп машините отдавна не са мерна единица за интернет, тъй като на пазара се появиха куп мобилни технологии позволяващи връзка с мрежата от разстояние.