уеб сайт

Искам да имам собствен сайт, как да подходя?

Много физически и юридически лица желаят да имат собствен сайт. Всички те искат той да стане бързо и лесно, за да могат да го използват най-рационално за целите си. Разбира се, сайтовете не растат по дърветата и за изработката им, са нужни специалисти по уеб дизайн, който стои в основата на успеха. Ясно е, че това струва пари и не можем да твърдим, че услугите са евтини, освен ако не хванете някой индийски фрийлансер да ви свърши работа.

Естествено, съществува възможността да имате собствен сайт за 10 минути, но имайте предвид, че той няма да ви предложи качество. Истинските уебсайтове са направени, така че да предложат удобство на потребителите и в същото време да бъдат забележими за търсещите машини като Yahoo, Bing и Google. Ето защо, трябва да подходите сериозно към задачата да получите собствено място в интернет, което да включва добър домейн, хостинг пространство, оптимизация и не на последно място подходящата визия.

Винаги трябва да се водите от максимата, че е по-добре да нямате сайт, отколкото той да изглежда зле и да е слабо посещаван. Поддръжката на интернет страниците не е лесна, тъй като изисква време и пари. За качествените сайтове с много трафик работят цял екип от хора включващ дизайнери, програмисти, SEO специалисти, копирайтъри и други. Това се касае основно за фирмените сайтове, социалните мрежи, партньорските програми и тем подобни.

Няма спор, че дизайнът на сайта има значение, понеже точно той прави впечатление на посетителите. Красивите графики, снимките, видеото и другите благинки са задължителни за успеха ви. Използват се най-различни технологии и езици, сред които HTML, PHP, FLASH, JAVA, jQuery и прочие. Всички те спомагат за добрите крайни резултати от дизайнерско естество.

Но колкото и добра визия да има сайтът ви, то нищо не може да замени съдържанието. Редовно публикуваната и правилно поднесена информация, е пътят към успеха на електронните ви страници. С каквото и да се занимавате, сте длъжни да стигнете до сърцето и душата на потребителя, с качествени статии, които дават подробна информация за дейността, която развивате. Няма значение дали уебсайтът е за забавление, работа, обяви, новини или друго. На запад казват “Content is the king“, което повярвайте не е никак случайна фраза.

Изграждането на сайт минава през няколко етапа. На първо време е избор на домейн (име на сайта) и хостинг (мястото, където стои сайта). В повечето случаи домейните са платени и може да ги регистрирате за колкото време искате. Хостингът може да бъде платен или безплатен, като първия вариант е по-удачен. Безплатните хостинг услуги ограничават бройката добавени домейни, трафика, дисковото пространство, пощенските кутии и още десетки параметри.

Преминаваме към оформянето на сайта и писането на кода. На този етап работят дизайнери и програмисти, които се допълват. Днес имаме възможност да получим сайт или блог, без да имаме задълбочени познания в сферата уеб дизайн и програмиране, като инсталираме готова CMS система (Content Management System), а вариантите са WordPress, Joomla, Drupal и десетки други. Постъпвайки по този начин вие инсталирате готова система за управление на съдържанието, която ви позволява да използвате различни дизайни (темплейти), добавки, джаджи и техники.

Ако все пак искате да сте неповторими, то трябва да наемете уеб програмисти, за да разработят дизайн и код, който се използва само и единствено от вас. Това може да ви струва по-скъпо, но пък няма да съжалявате за избора си, защото ще бъдете с едни гърди пред конкуренцията, която залага на гореизброените готови системи.

Винаги, когато правите уебсайт се замислете той да има и мобилна версия. Все повече хора използват смартфони, таблети и прочие преносими устройства изискващи компактен сайт, който да се показва на по-малки размери дисплей. Отминаха времената, през които сайтовете се правеха само за настолните компютри и лаптопи. Днес съвсем спокойно всеки може да влезе в онлайн магазин, новинарска страница или електронна поща чрез телефона си.

От всичко написано дотук ще заключим, че сериозните сайтове, изискват сериозна инвестиция. Последната се възвръща с времето, понеже присъствието ви в интернет ще бъде видимо за мнозина и вие ще черпите дивиденти от трафика, който получавате. А как да монетизирате сайта си и да печелите от него, прочетете в следващите ни публикации.